woensdag 8 september 2021

Dag 2: Sarajevo.

Program van dag 2:
De Bosnische hoofdstad Sarajevo ligt op een kruispunt van culturen en religies - en dus uiteraard conflicten - die hun stempel op de stad hebben gedrukt. In 1990 kwam er een einde aan de Bosnische burgeroorlog die voor een groot deel in deze stad werd uitgevochten.
  • Oude stadscentrum
  • Latijnse brug en moord op Franz Ferdinand
  • Piramides van Visoko
Bezoek aan het oude stadscentrum van de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina: Sarajevo.
Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië/Herzegovina. De stad is het economische en politieke hart van het land. Ook historisch interessant genoeg om de stad te ontdekken. Vandaag afspraak met de lokale gids Silvije om 09.00 uur voor een eerste stadsbezoek. In de directe omgeving een eerste moskee, de Emperor mosque, die we enkel van buiten bekijken. Even verder ligt er de plaatselijke grote brouwerij. We stappen er even binnen in de mooie gelagzaal ervan. De zaak was nog niet open zo vroeg in de ochtend. We mochten even eens rondkijken.
Gelagzaal van de brouwerij
City Hall
Het eerste belangrijke gebouw dat we tegenkomen is het stadhuis, de City Hall. Gebouwd in Moorse stijl in 1886. Na vele veldslagen meegemaakt te hebben is het gerenoveerd en heropend in 2014. Het was hier dat aartshertog van Oostenrijk, Franz Ferdinand en zijn vrouw hun laatste officieel bezoek gebracht hebben. Kort daarna werden ze dan dood geschoten wat een aanleiding was voor de eerste wereldoorlog.
HOBO reisgezelschap voor de City Hall.
Bascarsija of het oude gedeelte van Sarajevo.
Venetianen, Byzantijnen, Ottomanen en Oostenrijkers hebben hun stempel gedrukt op de stad. Het historische en culturele center van Sarajevo is te bezoeken in de oude bazaar: de Bascarsija. Dit mooi gerenoveerde oude stadscentrum is eerder klein, met veel smalle straatjes, en doet heel oosters aan. Het is tegenwoordig de voornaamste toeristische attractie van Sarajevo. 
Autovrije oud stadsgedeelte van Sarajevo.
Een leuk straatje is de Ulica Kazandziluk of de kopersmedenstraat. Hier zijn werklui bezig met het bewerken van koper en waar je onvermijdelijk ook leuke spullen kan kopen.
Ulica Kazandziluk, straatje in het oude stadsgedeelte.
Tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995 werd de stad vreselijk beschoten waarbij er vele burgerslachtoffers vielen. Op verschillende plaatsen in de stad zijn er herinneringen in het straatbeeld terug te vinden. Zoals deze grondplaat waarbij de rode vlekken, symbool staat voor het bloed van de slachtoffers.
Grondplaat waarbij de rode vlekken symbool staan voor het bloed van slachtoffers.
Centraal in het oude gedeelte, staat er een 8-hoekige zuil op het Duivenplein. De naam is gegeven door de honderden duiven die het bevolken. Deze zuil is op vele foto's van Sarajevo terug te vinden.
8-hoekige zuil, de Sebilj op het Duivenplein.
Grote moskee.
In Sarajevo zijn er vele moskee 's. 90% van de inwoners zijn moslim. We mogen een kijkje nemen in de belangrijkste moskee, gebouwd in 1531. Uit eerbied: schoenen uit en de dames hun hoofd bedekken. In dezelfde buurt is er ook een belangrijke madrassa, maar dat zal voor een andere gelegenheid zijn.

Baklava.
Het proeven van de traditionele dessert in de Balkan en is een must voor elke bezoeker aan Sarajevo. Het is een suikerbom die vooral lekker is voor zoete bekken.

Een moord die de loop van de geschiedenis veranderde: Latijnse brug en Franz Ferdinand.
Op 28 juni 1914 een zonnige zondagmorgen, speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis door de moord op de  Oostenrijkse troonopvolger, aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw. Deze aanslag die hier gepleegd werd kostte het leven aan de Oostenrijkse troonopvolger. 
Plaat die aangeeft dat op deze plaats Franz Ferdinand neergeschoten werd.
Een groep Bosnische jongeren vermoordde Franz Ferdinand. Het lot bracht twee mannen samen in Sarajevo. Een van de mannen was de troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, aartshertog Franz Ferdinand, toe vijftig jaar oud. De ander was de 19 jarige Gavrilo Princip, zoon uit een arm boerengezin. De liquidatie wordt gezien als de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
Franz Ferdinand brug, maar de echte naam is de Latijnse brug.
Het gevolg hiervan kennen we als het begin van de Eerste Wereldoorlog. De Latijnse brug over de Miljac rivier is een van de overblijfselen uit de Ottomaanse tijd. 
Johan geeft wat uitleg over de Franz Ferdinand aanslag op de Latijnse brug.
De eerste brug op deze plaats werd rond 1514 gemaakt in hout. In 1565 kwam hiervoor een stenen brug in de plaats. Op het noordelijke uiteinde van de brug werd Franz Ferdinand in 1914 door Gavrilo Princip vermoord.
Latijnse brug.
Cevapcici.
Men kan Bosnië niet verlaten zonder het typische gerecht, cevapcici te eten. Dat zijn een soort kleine worstjes van lamsgehakt, goed gekruid met knoflook, ui, zout, paprikapoeder en fijngehakt rood pepertje dat in een soort broodomslag opgediend wordt. De worstjes zijn iets dikker dan een vinger en vingerlang. Men kan die per 5 (100gr), 10 (200 gr), of 15 (300 gr) bestellen. Het is een gerecht zoals in België friet met mayonaise de traditie is.
Middaglunch in een typisch cevapcici restaurant.
Cevapcici lunch.
Op de Latijnse brug, ook Franz Ferdinand brug genoemd.
Aan de Latijnse brug, ook Franz Ferdinand brug genoemd.
Visoko piramides: groter, ouder en mysterieuzer dan de Egyptische.
Na onze middaglunch met de traditionele cevapcici is het om 15.00 uur tijd om ons volgend programmapunt te starten. We rijden met de bus over een goede 40 km naar Visoko. Hier wordt het mysterieuze raadsel van de piramide ontrafelt. Er ligt een heuvel 45 km ten noordwesten van Sarajevo.
Visoko pyramide.
In 2005 werd in Bosnië een reusachtig piramiden complex ontdekt, bestaande uit 11 structuren. Een van de structuren is groter dan de piramide van Gizeh. Over de heuvel wordt beweerd dat het in feite een piramide is. De heuvel is 213 meter hoog en heeft zijden die met 45° omhoog lopen. Als dit werkelijk is wat het lijkt, dan is dit het grootste stenen bouwwerk in piramidevorm - met een hoogte van 213 meter - op aarde. We worden door de plaatselijke gids overtuigd dat men er vele kwalen kan genezen door de negatieve ionen. Het water is veel heilzamer dan het water van Lourdes.
We moeten een helm dragen door het lage gewelf in de tunnels.
Lokale gids en een aandachtige toehoorder.
Luisterend naar de rare uitleg van de lokale gids.
Tunnels onder de piramide.
De hoogte van de tunnels is niet zodanig dat men er zonder helm kan in rondlopen. We dragen dus allen een helm om onze kostbare en gevoelige hoofden niet te stoten tegen de gewelven.

Avonddiner.
Om 18.00 uur krijgen we een gezamenlijk diner in een traditioneel Bosnisch Sarajevo's restaurant. Dranken inbegrepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten